Ökad passtress i Halland – nu agerar polisen

Christer Bartholdsson, kommunpolis i Falkenberg. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån/Viktoria Andersson

Så fixar du passet innan sommaren.

delningar

Tidigare år har bokningssystemet för passtider ökat först precis innan sommaren. Men redan i mars i år såg Hallandspolisen ett högre tryck bland bokningarna. Genast satte polisen igång en analys för att redogöra den nya trenden.

– Först trodde vi det berodde på att invånare i Skåne och Västra Götaland sökte sig hit efter eventuella problem med passhandläggningar på hemorten. Men efter analysen kunde vi konstatera att 40 procent av de som sökt pass tidigt i år, går vars pass ut den 1 september. Folk är tidigt ute i år, säger Christer Bartholdsson, kommunpolis i Falkenberg, till 24Halmstad.

Bakomliggande faktor till passhetsen som råder är att "många tror att tiderna kommer ta slut". Därför agerar nu polisen i Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad. På lördagen den 18 maj sätter därför polisen in extra passtider på de angivna orterna.

– Vi gör det för att lugna människorna, även om vi uppmanar dem till att ha is i magen. För det kommer att finnas tider i sommar, säger Christer Bartholdsson.

– Helst ser vi att de invånare vars pass går ut den 1 juli kommer då. Men givetvis är alla välkomna på lördagen.

Polisen uppmanar samtidigt invånarna att se över passreglerna för det land de ska besöka. I många fall krävs det endast att passet är giltigt över den period som individen befinner sig i landet.

Passtiderna för den 18 maj släpps onsdagen den 15 maj klockan 10 på polisens hemsida.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar