Över tusen hus står tomma i Falkenberg

Här är duon som drivs av livet på landsbygden.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det finns hela 1300 obebodda hus i Falkenbergs kommun. Det är projektet "Lev din dröm i FBG" som har kartlagt de tomma husen på landsbygden i kommunen. Initiativtagare till projektet är Jennifer Erlandsson och Karin Thostensson, som uppmärksammats flitigt efter ett inslag i Svt Halland.

- Vi älskar att bo och vara på landsbygden och vi tänkte att det säkert finns väldigt många som oss, berättar Jennifer om initiativet.

Idén växte fram från duons egna kärlek till landsbygden - Jennifer driver ett hästföretag i Slöinge och Karin har tidigare köpt ett ruckel i Krogsered, som hon gjort om till en Bed and Breakfast.

- Vi har sådana fantastiska företagskluster på landsbygden, som i Slöinge till exempel eller som vi försöker starta upp i Fridhemsberg. Så det är himla kul att bygga på dem. Vi hoppas att det i sin tur kan hålla liv vid skolor, affärer och att vi kan behålla den servicenivån som vi ändå har. Och det är tråkigt att det finns hus som ingen bor i när någon vill bo där, säger Jennifer.

Intresset för ett obebott hus på landsbygden i Falkenberg är stort, och duon fick cirka 150 samtal på två dagar efter det uppmärksammade inslaget.

- Vi hade ingen aning om att det skulle bli sådan här uppmärksamhet och det är superroligt. Och vi är inte unika på något sätt, det är säkert samma situation i hela Sverige i alla kommuner. Vi hoppas att fler kommuner vågar göra samma sak, säger Jennifer.

Jennifer och Karin startade projektet år 2017. Efter att ha kartlagt de tomma husen skickade de ut vykort och personliga brev till fastighetsägarna, med en uppmaning om att göra något med de obebodda bostäderna.

- Detta är ett och ett halvt år sedan, och vi räknar med att vi fått loss ungefär trettio fastigheter sedan det utskicket som blivit bebodda igen, säger Karin.

Men alla obebodda hus är inte till försäljning. Projektets syfte är egentligen att uppmana att många är intresserade av livet på landet och ändra attityden till landsbygden, förklarar Karin.

- Det vanligaste i registret är fritidshus som någon är i på somrarna. Och vi vill absolut inte köra iväg någon, vi vill bara uppmärksamma att det finns. Sedan finns det ett och annat hus som skriker efter kärlek med, säger Jennifer.

Nu hoppas de att fler obebodda hus får nya ägare efter det stora intresset som väckts till liv av företagare.

- Vi drivs av den här passionen att fler ska våga ta steget att leva de livet vi gör på landsbygden. Det är så många som har längtan inom sig och det är klart att vi ska göra vårt allra bästa för att så många som möjligt ska få leva sin företagsdröm hos oss i Falkenberg, avslutar Karin.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar