Polisen patrullerade vid Falkagård – ungdomar sköt raketer

Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån/ Dominic Aves, Mostphotos

"Vi är medvetna om att det kan hända även i kväll och i natt", säger Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

I Sverige är det 18-årsgräns på att skjuta fyrverkerier, men trots det är det minderåriga som innehar och avfyrar fyrverkerierna. De senaste dagarna har det olagligen skjutits fyrverkerier både i soptunnor och på vanligt vis runt om i landet. Under söndagskvällen, dagen före nyår, stördes boende i området Falkagård i Falkenberg av smällare och fyrverkerier.

– Åtta till tio stycken ungdomar smällde och sköt raketer. Vi var där vid några tillfällen och fotpatrullerade i området, men ingen kom till skada och ingen greps. Vi är medveten om att det kan hända även i kväll och i natt, så vi har tagit höjd för att det kan bli lite problem, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisens ledningscentral region Väst.

Har ni extrainsatt personal under nyårskvällen?

– Vi har så kallad nyårskommendering, att man har extra mycket folk både i kväll och i natt. 

– Annars har det varit förhållandevis lugnt, men vi misstänker att det kan eskalera under kvällen och natten som det brukar göra. Värst brukar timman innan själva tolvslaget vara, och det är då vi brukar ha som mest att göra, säger Thomas Fuxborg.

FAKTA

Det är polisen som utfärdar tillstånd gällande fyrverkerier och i deras bedömning tar de hänsyn till tidpunkt, plats och andra yttre omständigheter. Fyrverkerier är vanligtvis inte tillåtet förutom på nyårsafton. Oftast behövs det inte tillstånd för att skjuta fyrverkerier på nyårsafton mellan reglerade tider, men i till exempel tätorter kan det behövas även då. Det lättaste är att kontakta kommunen där man tänkt skjuta fyrverkerier för de lokala reglerna.

Från och med sommaren 2019 blir det förbjudet att skjuta raketer på pinne utan tillstånd. Årets nyårsafton blir därmed sista gången att utan lov som folk kan skjuta vanliga raketer utan att få böter.

I övrigt ska natten mot nyårsafton ha varit lugn.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar