Polisens nya vapen har gett effekt: "Mindre våld"

Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån - Foto: Bildbyrån

Efter snart ett år med elchockvapen på försök har polisen avfyrat vapnet vid 127 tillfällen.

8 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Försöket med elchockvapen är satt till två år och Per Värdig som leder försöket anser att vapnet har gett många positiva effekter.

– Flera poliser vittnar om att man känner sig tryggare när man har elchockvapen i patrullen och vid många ingripanden har poliserna behövt använda mindre våld jämfört med vad man skulle ha behövt annars. Vi ser också att skadorna på poliserna minskar vid ingripanden när man använder elchockvapen om man jämför med då polisen använder OC-spray, säger Per Värdig till polisen.se.

Från och med årets början till julafton har elchockvapen avfyrats vid 127 tillfällen. Vid 95 tillfällen har polisen använt vapnet genom att ge en så kallad drivstöt, samt att man vid 112 tillfällen enbart använt vapnets laser eller blixtar för att hota. Sammanlagt har vapnet använts 334 gånger på något sätt.

Elchockvapnet har från årets början och fram till och med julafton avfyrats vid 127 tillfällen. Det har också använts genom att ge en så kallad drivstöt på nära håll vid 95 tillfällen. Vid 112 tillfällen har polisen enbart använt elchockvapnets laser eller blixtar för att hota. Sammanlagt har vapnet använts på något sätt 334 gånger.

Främst har elchockvapnet använts vid våld eller hot om våld, dessa utgör 214 tillfällen, men de har även använts vid 59 antal fall då kniv eller stickföremål förekommit.

– Vi följer upp alla fall noggrant och de gånger då elchockvapnet har använts har varit inom de regler och föreskrifter som finns, utifrån vad jag kan bedöma. Vi ser alltså ingen anledning att ändra på inriktningen på projektet i dagsläget. Samtidigt följer vi upp användandet av elchockvapen kontinuerligt för att förhindra att det skulle få en felaktig användning, säger Per Värdig.

Syftet med försöket med elchocksvapen är att undersöka om det dödliga våldet och våldsnivån samt skador på polis och gärningspersoner kan minska.

En utvärdering, som görs av Umeå universitet, kommer att ligga till grund för beslutet om polisen ska fortsätta med elchockvapen även efter år 2019.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.