Polisens nya varning: "Var särskilt vaksam"

Polisen går ut med ny information på sociala medier. Så skyddar du dig.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Reorna löser av varandra efter jul och in i början på det nya året och det är många svenskar som handlar fler varor via nätet. Samtidigt blir perioden en guldgruva för bedragare att försöka lura konsumenter som väntar på sina paket.

Under december började polisen få in anmälningar om falska Postnord-mejl. Nu går polisen ut med en varning på sin Facebooksida om så kallad phishing, då man fortsätter få in nya anmälningar om utskick av nya falska mejl med påstådda avsändaren Postnord.

Enligt polisen utnyttjar bedragarna att människor är stressade, eftersom det är lätt att uppfatta e-postmeddelandet som äkta vid ett snabbt ögonkast.

I mejlet som cirkulerar står det att det finns ett paket som väntar på dig med ett spårningsnummer, som man ska ha försökt leverera.

"Vi har därfor infört en avgift på 5 kronor. När det är betalt fär du ett formulär som måste överlämnas till posten. Om paketet ine kommer at tas emot inom 14 arbejdsdagar, har PostNord rätt att kräva erstättning från dig", skriver man i mejlet som är fullt av stavfel som påstås komma från Postnord.

Källa: Polisen.

"Om du blir osäker när du får ett mejl ska du gå in på företagets hemsida och söka efter information eller direkt på kollinummer. Klicka dig aldrig vidare i mejlet", skriver polisen med signaturen "Lotta" på polisens Facebooksida.

Polisens tips - så skyddar du dig:

* Håll din mjukvara uppdaterad, exempelvis webbläsare, antivirusprogram och operativsystem.

* Var särskilt vaksam på om ett e-postmeddelanden från banken ber dig om känslig information, till exempel lösenordet till din internetbank.

* Titta noga på e-postmeddelandet, se upp för felstavningar och konstig eller felaktig grammatik.

* Svara inte på ett misstänkt e-postmeddelande. Kontrollera istället med din bank om den är avsändare.

* Klicka inte på länkar eller ladda ner bifogade filer från e-postmeddelande.

* Om du är tveksam, kontakta banken.

FAKTA

Ringa bedrägeri: Om brottet med hänsyn till skadans omfattning bedöms som liten (ringa), döms gärningspersonen för så kallat ringa beteende. Med ringa menas bland annat att beloppet som bedrägeriet handlar om är under cirka 1000 kronor. Men det är helheten som bedöms och ett bedrägeri kan bedömas som ringa även om beloppet är högre.

Grovt fordringsbedrägeri: Om gärningspersonen riktar betalningsuppmaningar till ett större antal mottagare (en vidare krets) i syfte att lura dem (vilseleda) till handling som innebär en större vinning för gärningspersonen, kallas brottet för grovt fordringsbedrägeri.

* För bedrägeri är straffet fängelse i högst två år.

* För ringa bedrägeri är straffet böter eller fängelse i högst sex månader.

* För grovt bedrägeri och grovt fodringsbedrägeri är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Källa: Polisen.se.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar