Privatpersoner drar in miljarder på att hyra ut sina bostäder

Så många hyr ut sina bostäder i Falkenberg:

delningar

Cirka 65 000 svenskar redovisade inkomster från privatuthyrning av bostad över den skattefria gränsen 2017, till ett värde av över två miljarder kronor. Det visar kommunstatistik, som Skatteverket har tagit fram åt Nyhetsbyrån Siren. I Falkenberg är det 419 personer som har redovisat inkomst från uthyrning av privatbostad det året.

– Vi ser en tydlig ökning av antalet personer som redovisar och det har vi gjort under ett antal år, säger Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på Skatteverket, till Siren.

Den som hyr ut sin privatbostad får göra vissa avdrag, bland annat ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Överskottet från privatuthyrningen är skattepliktigt. Flest privatuthyrare finns i Stockholm, Göteborg och Nacka. Stockholmarna redovisade ett överskott på 402 miljoner kronor inkomståret 2017, en ökning med nästan 200 miljoner kronor sedan 2013.

– Det är fler som faktiskt hyr ut och kommer över beloppsgränserna för skattepliktig inkomst. Marknaden och tillgängligheten via förmedlingssajter gör att fler väljer att hyra ut och tjäna de här extrapengarna, säger Henrik Kisterud.

En annan förklaring är att Skatteverkets kontroller de senaste åren kan ha gjort att fler har fått kunskap om vilka regler som gäller.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren. Källa: Skatteverket

FAKTA

FAKTA: * Överskott från uthyrning av bostad (småhus, ägarlägenhet, bostadsrätt eller hyresrätt) ska redovisas i deklarationen som inkomst av kapital. Skatten är 30 procent. Överskottet beräknas på olika sätt beroende på vilken typ av bostad som hyrs ut. * Schablonavdraget på 40.000 kronor gäller per år och bostad, oavsett bostadstyp. Avdraget har höjts flera gånger, från 4.000 kronor 2008 till 40.000 kronor 2013. Källa: Skatteverket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar