Regionen betalar miljoner till inhyrda chefer

Foto: Pressbild/Magnus Andersson/Mostphotos

En av cheferna har kostat Region Halland sex miljoner kronor.

delningar

24Halmstad kunde i september berätta om hur Hallands sjukhus saknade 200 miljoner kronor för att nå budget. Trots det envisades Region Halland att hyra in fler läkare och sjuksköterskor till sjukhusen i Halmstad och Varberg.

Nu kan Hallands Nyheter avslöja att regionen även hyrt in chefer och ledningsstöd för flera miljoner kronor. I HN:s redogörelse framgår det att Folktandvårdens tandvårdschef, Per Engstrand, slutade med omedelbar verkan men fick då ett avgångsvederlag på nio månadslöner. Region Halland svarade då med att hyra in Gunnar Eriksson som Engstrands ersättare, vilket kostat regionen 1,2 miljoner bara under perioden maj till december. Ett avtal som löper på tills dess att regionen hittat en ordinarie tandvårdschef.

Vidare skriver Hallands Nyheter att Region Halland hyrt in flera chefer under 2018, då de inte lyckats hitta ordinarie chefer. Konsulten Christina Ulvede är en av dem som hyrts in via Ledningsbolaget, och är inhyrd än i dag. Enligt HN har företaget nu fakturerat regionen på närmre 1,4 miljoner kronor.

Tidningen menar att det är svårt att sia om hur många chefer som hyrs in och hur ofta metoden används inom Region Halland.

– Vi är ju en stor organisation med många chefer och jag har ingen uppfattning om hur ofta den här lösningen används. När en situation behöver lösas mellan två ordinarie chefer, så är det upp till anställande chef att hantera frågan. Ofta kan man lösa det internt, men ibland inte, säger personaldirektör Cristine Karlsson till HN.

För att minimera framtidens kostnader, tror Christine Karlsson på lösningen om "erfarna personer i vår organisation som kan tänka sig att gå in som tillfälliga chefer", förklarar hon för HN.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar