Reko Ring: Matförmedlingen i Falkenberg firar ett år

Närproducerat, miljö och minska matsvinnet är ledorden för Reko Ring. Facebook-grupperna fungerar som en förmedling på flera orter i Halland och producenter och konsumenter möts för att sälja och köpa närproducerad mat.

delningar

Den första ringen i Sverige bildades hösten 2016. Sedan dess har Reko Ring i både Falkenberg och Varberg vuxit fort. I Falkenberg firar de nu ett år, och i gruppen "Reko Ring Falkenberg" på Facebook är det i skrivande stund över 4700 medlemmar. Varbergsgruppen har funnits lite längre, sedan juli 2017 och i dag har de över 8500 medlemmar i sin grupp på Facebook.

Grupperna fungerar som förmedlingar där de lokala producenterna annonserar ut vad de har att sälja och konsumenterna i respektive stad beställer vad de villl ha. Varannan vecka träffas de för att sälja och köpa varor. Numera är det Rådhustorget i Falkenberg som gäller som mötesplats.

I Varberg träffas de på parkeringen utanför jem & fix för att köpa och sälja de varor som beställts. Christina Almén är personen som startade upp Reko Ring Varberg och som även är initiativtagare till ringen i Falkenberg.

– Gårdsbutiker behöver ha in varenda liten krona för att få det att gå runt. De brinner verkligen för vad de gör men alla är inte jättebra på att marknadsföra sig själva. Jag har hållit i marknadsföring innan och har koll, säger hon.

Christina Almén brinner för närproducerat, miljö och att minska matsvinnet. Hon hade läst om Reko Ringar i Finland i över ett år, och delade ett videoinlägg om det på Facebook i hopp om att någon skulle starta upp det i Varberg, men inget hände. Då bestämde hon sig för att köra igång själv.

– Sedan la jag upp en fråga på Facebook om det fanns intresse för närproducerat att handla direkt. Det plingade till konstant med svar, berättar Christina Almén.

Resten är som man säger historia. I dag har hon två administratörskollegor som hjälper till med det praktiska, och som brinner för samma frågor som hon gör.

– Jag var var med och startade upp Reko Ring i Falkenberg och Kungsbacka också. Falkenberg firade ettårsjubileum i dagarna och har flyttat till Rådhustorget. Tidigare hade de försäljningen ute på Fynda-parkeringen. Det är en släkting till min man som har hand om det i Falkenberg. Vi håller det inom familjen, säger hon med ett skratt.

Christina och maken har en gård där de producerar varor för eget bruk.

Hur blev du intresserad av närproducerat, miljö och minskat matsvinn?

– När vi fick vår dotter så ville vi veta vad vi stoppade i henne. Vi brydde oss inte jättemycket innan om var maten kom ifrån, men jag vill inte stoppa i henne några gifter. Maken jobbar heltid men jag jobbar en dag i veckan vilket drar ner inkomsterna, så vi vill inte kasta någon mat heller.

Christina arbetar som brödleverantör, och vet hur mycket bröd och grönsaker som slängs, som hade gått att ta tillvara på.

– Först är det en bonde som har odlat, och sedan har det skickats till en kvarn för att malas, sedan vidare till bageriet, sedan till mig som kör ut det och sedan till affären – och så slängs en hel del. Det känns så ovärt. Jag och min man köper till exempel inget kött utan vi har kött och grönsaker för eget bruk. Vi har kycklingar som vi föder upp och vi sköter allt själva och maler köttfärsen själva. Jag skulle inte slänga ens en halv portion av det. Det är våra djur liksom. Det gör att det här med matsvinnet är en så viktig del för mig. Det känns lite respektlöst mot producenten att slänga, säger Christina.

Hon är själv med och säljer på Reko Ring-torsdagarna i Varberg då och då.

– Jag säljer ibland ägg och grönsaker. Vi odlar egentligen bara för eget bruk så vi har sålt när det varit överskott av till exempel grönkål, svartkål, tomatplantor, pumpa eller squash, men det handlar inte om några stora mängder. När vi inser att vi inte kommer kunna äta det själva så säljer vi. Det är färska grejer de får. Den grönkål som finns i vanliga butiken är troligtvis inte ens skördad samma vecka, säger hon.

För producenternas eller konsumenternas del finns det inget krav på att vara med på varje utlämning. Alla får medverka efter de resurser de har. Reko Ringen i Varberg har nu närmare 70 producenter som är med i Ringen. Alla är inte med samtidigt, utan det varierar över året.

– Man är inte bunden till någonting. Efter varje utlämning tömmer vi gruppen på annonser och sen lägger folk upp vad de har just nu. Vill man kunna ta semester gör man det, man väljer själv när man är med. 

Det finns flera faktorer som gör att Reko Ringar är bra för miljön.

– Det blir inget svinn alls. Det som är bra här är att bagaren vet att 24 rågbröd är beställda, då bakar de enbart 24 rågbröd. De vet att 37 morotsbuntar är beställda, då plockar de enbart upp morötter till 37 buntar, resten får fortsätta växa i marken. Ska man stå på torget eller matmarknader så vet man aldrig hur mycket man behöver producera, och man står ofta med varor som inte blir sålda. Många färskvaror kasseras då. Vi får inte sälja på plats för vi har inget torgtillstånd så det blir verkligen inget svinn.

De som har hand om gruppen tar inte något i betalning för sitt arbete. Det är helt ideellt och producenterna får alla pengar. Det Christina och hennes kollegor gör är att driva en förmedlingssida på Facebook som hon uppskattar att hon lägger cirka två timmar i veckan på. Hennes tanke med gruppen var från början producenternas villkor. Exempelvis har Christina arbetat på LoL Lunchrestaurang under deras arbetstoppar, och hon la då fram frågan om deras matsvinn som det hade kunnat göras matlådor av och säljas på Reko Ringer till reducerat pris. De diskuterade olika lösningar och i dag har restaurangen de senaste tolv månaderna sålt sina överblivna matlådor. De säljer slut varje vecka och matsvinnet i lunchrestaurangen har därmed blivit så gott som noll.

– Det är ett plus att de ska planera i förväg. Många människor vill tyvärr impulshandla. Allting finns alltid i matbutiker, men det finns inte alltid på Reko Ring eftersom många varor är säsongsbundna, och sedan är de helt slut. Jag tycker att det är bra att konsumenten lär sig äta efter säsong, säger Christina Almén.

FAKTA

Namn: Christina Almén

Familj: en man och en dotter

Ålder: 36

Bor: På en liten gård i skogen utanför Väröbacka. 

Jobbar: Kör lastbil på Fazer och levererar bröd ut i butiken - bröddistributör. 

Mer: Uppsparare av Reko Ring i Varberg

Reko Ring finns nu i nästan hela Halland utom i Hylte. Det finns i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsba

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar