Så blir nya styret i Falkenberg

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Den nya politiska ledningen för Falkenbergs kommun presenteras i dag.

Under förmiddagen presenteras den nya politiska ledningen för Falkenbergs kommun under en pressträff. Offentliggörandet görs i fullmäktigesalen i Stadshuset. Det blir Socialdemokraterna tillsammans med Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet som kommer styra i Falkenberg de närmsta fyra åren.

Under pressträffen pratade de om den politiska plattformen och arbetsformer för det nya ledarskapet i Falkenberg.

Det är oppositionrådet Per Svensson (S) som har bjudit in till pressträffen, med rubriken "Nytt styre i Falkenbergs kommun".

När 24Falkenberg.se nådde honom innan pressträffen var han fåordig men kan bekräfta att det blir ett maktskifte.

– Ja, jag kan bekräfta det på så sätt att vi ingår i den här nya ledningen och därför är det ett maktskifte i och med att vi varit i opposition. Det känns väldigt bra och vi ser fram emot att införa ett nytt ledarskap. Jag märker att min telefon har börjat ringa mycket redan nu, säger han.

Hur tror du att reaktionerna blir från allmänheten i och med maktskiftet?

– Jag tror att det blir väldigt positivt. Vi är det klart bästa partiet sedan år tillbaka. En av de saker vi hört är att folk inte vill att Centern ska styra längre och det har vi lyssnat på, säger Per Svensson. 

Han säger att styret kommer bestå av "en samling partier som har ganska stort stöd bland väljare". 

Nuvarande ordförande har varit Mari-Louise Wernersson (C) med Claës-L Ljung (M), som förste vice ordförande. Från oppositionen är Per Svensson (S) andre vice ordförande.

Moderaternas Filip Bertilsson hade nåtts av annan information under morgonen. Han berättade för 24Falkenberg.se, innan pressträffen, att det blir Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet som bildar en koalition.

– Jag blev väldigt förvånad. För mig låter det inte som en koalition som kommer kunna ensas om en politik. De har olika ideologiska grunder, och jag önskar de naturligtvis lycka till med att komma överens, säger han till 24Falkenberg.se.

Filip Bertilsson berättar att Moderaterna har suttit i förhandlingar med Alliansen + i flera veckor för att få till ett styre.

– Det här är något som har hänt bakom vår rygg och väljarnas rygg. Att kalla sig ett borgerligt parti men att gå i säng med socialister tycker jag är magstarkt. Det är jag helt övertygad om att Kristdemokrater och Liberaler kommer straffa dem för, säger Filip Bertilsson.

Han fick beskedet om maktskiftet under morgongen.

– Jag blev uppring på telefon av en kommunstyrelseledamot men har inte fått någon förstahandsinformation. Då tog jag kontakt med KD när jag hörde ryktet. Då berättade de om planerna. Det är väldigt märkligt, säger Filip Bertilsson.

Men ett samarbete med Vänsterpartiet visade sig alltså vara felaktigt. Under pressträffen informerade Per Svensson om att det inte blir något politiskt samarbete med Vänsterpartiet förutom när det gäller budget. De har på förhand redan säkrat upp budgetstöd med Vänsterpartiet. 

Texten uppdateras.

Stadshuset Falkenberg

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar