Så hög är krogtätheten i kommunen

För första gången på tio år sker en minskning av krogtätheten i landet.

delningar

Krogtätheten har minskat något i Sverige, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren tagit del av. Det är första gången på tio år som krogtätheten fått en minskning. I Stockholm blev det till exempel 130 färre serveringstillstånd jämfört med året innan.

– Den lilla minskningen kan nog förklaras av att vi är i en högkonjunktur, vilket innebär att många prövar sin lycka som restaurangföretagare, men man förstår inte hur svårt det är att nå lönsamhet, säger matkulturhistorikern Richard Tellström till Nyhetsbyrån Siren.

Antalet stadigvarande serveringstillstånd ökade med 24 procent i landet från 2008 till 2018. I fjol fanns det nästan 15 400 tillstånd i Sverige.

– Den här utvecklingen har pågått sedan början av 1980-talet, då vi kan se en attitydförändring. Tidigare bedömde myndigheterna om det fanns ett behov för varje nytt serveringstillstånd men nu började man istället ge tillstånd så länge restaurangägaren ifråga var skötsam, säger Richard Tellström.

Från 2017 till 2018 har ökningen inte varit lite påtaglig som tidigare år, vilket ledde till en minskning i krogtäthet i förhållande till den ökade befolkningen. Den krogtätaste kommunen år 2018 var Malung-Sälen, med närmare 114 serveringstillstånd per 10 000 invånare. Lägst antal serveringstillstånd hade Storfors kommun i Värmland, med endast ett tillstånd per 10 000 invånare.

I Hallands län har Falkenbergs kommun den högsta krogtätheten, med drygt 30 serveringstillstånd per 10 000 invånare. Lägst krogtäthet i länet hade Kungsbacka, med drygt 10 tillstånd per 10 000 invånare.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

– Arbetarklass och landsbygdsbefolkning generellt går på restaurang om man har anledning därtill att fira någonting, i övrigt äter man hemma. Det gäller även äldre. Det är ett konsumtionsideal men förstås också en fråga om ekonomiska resurser. – Det som driver restaurangnäringen är framför allt handel och att det finns människor i rörelse, säger Richard Tellström.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar