Så mycket bidrog hallänningarna till brottsofferjouren

Här är kommunen som bidrog med högst summa i länet.

delningar

År 2018 fick landets 73 brottsofferjourer drygt 25 miljoner kronor från de svenska kommunerna. Summorna från kommunen varierar från över en miljon till inget bidrag alls, enligt en undersökning från Brottsofferjouren Sverige (BOJ) som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

– Det som är anmärkningsvärt är att det är så stora skillnader mellan kommunernas bidrag, säger Fredrik Mellqvist, tillförordnad generalsekreterare på BOJ, till Nyhetsbyrån Siren.

I genomsnitt skänktes 2,82 kronor per invånare bland de 236 kommuner som bidrog med pengar till de lokala brottsofferjourerna. Högsta bidraget 2018 gav Tomelilla, med 16,25 kronor per invånare. I Hallands län bidrog Varberg med högst summa till Brottsofferjouren.

Foto: Nyhetsbyrån Siren

Bland kommunerna var det ett femtiotal som inte gav något bidrag alls. Brottsofferjouren finns i de flesta kommuner i landet, men ett tiotal kommuner saknar samarbete.

– Det viktiga är hur stor skillnad det blir för jourerna när man får till ett samverkansavtal eller ännu bättre ett IOP, idéburet offentligt partnerskap. Vi har gått från 3 stycken IOP år 2015 till 39 stycken år 2018. I och med att avtalen skrivs över flera år, får man en långsiktigt hållbar ekonomisk lösning, säger Fredrik Mellqvist.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar