Så mycket har befolkningstätheten ökat i Falkenberg

Ökning de senaste tjugo åren.

delningar

Under 2018 var befolkningstätheten 25 invånare per kvadratkilometer i landet. I Falkenberg bor 40,4 invånare per kvadratkilometer, en ökning med 5,3 personer per kvadratmeter sedan 1998. I Hylte har det varit minst ökning i länet av invånare per kvadratkilometer de senaste 20 åren. Där har befolkningstätheten endast ökat med 0,4 personer per kvadratkilometer.

Högst ökning per kvadratmeter i Halland har det varit i Kungsbacka. År 2018 bodde det 103,5 personer per kvadratkilometer i kommunen, en ökning med 33,9 personer per kvadratkilometer de senaste 20 åren, visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

– Vi kanske inte alltid har förstått hur viktigt det här med befolkningstätheten är. Det är inte bara tätheten som sådan, utan det handlar också om täthet med inkomster. Samlar man många människor tätt utan inkomster, får man snarare ett ekonomiskt utanförskapsområde, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid handelshögskolan i Jönköping, till Nyhetsbyrån Siren.

I Sundbyberg bor de tätast i landet, med över 5800 invånare per kvadratkilometer. Det är en ökning med 2100 personer per kvadratkilometer de senaste 20 åren. Glesast befolkat var det i Arjeplog, med 0,2 invånare per kvadratkilometer.

– I kommuner där människor under en mycket lång tidsperiod i högre grad har flyttat från platsen än dit, får det efter ett tag konsekvenser när man inte längre är tillräckligt många människor för att ha ett ordentligt underlag, både skattemässigt och arbetskraftsmässigt. Det blir tuffare att tillhandahålla den offentliga servicen som skola, vård, omsorg och polis. Det påverkar livskvaliteten för de som bor kvar och inte vill flytta. Deras livskvalitet får stryka på foten, säger Charlotta Mellander.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.