Så ska robotar förbättra äldrevården

Kommunen testar flera nya välfärdstekniker: "Fördel för individen".

delningar

Välfärdstekniken går framåt. I äldreomsorgen i Falkenbergs kommun planeras det bli GPS-larm, vändhjälpmedel - och medicinrobotar. De fem första robotarna kommer testas i inlandets hemtjänst, där Ullared är först ut.

- Vi kommer ha utbildning för personalen i slutet på mars och sedan kommer vi placera ut de första robotarna den första april. De kommer prövas individuellt på de som vill, förklarar Mattias Törngren, projektledare på planeringscenter för individuell omsorg (PIO).

Medicinroboten är en rund medicinlåda som påminner brukaren om att ta sin medicin, istället för att hemtjänstpersonalen gör det. När det är dags att ta sina tabletter skickar roboten ut ljus- och ljudsignaler, och en röst uppmanar brukaren till att ta medicinen. När brukaren sedan trycker på en stor knapp på roboten, skickas medicinen ut. Skulle brukaren inte ta sin medicin, går ett larm till trygghetsteamet.

- Man vet bara om de tar medicinen från automaten, men man vet inte om de svalt den. Det är en automat som inte alla kan använda sig av, man måste vara villig till att ta sin medicin. Så det är en individuell prövning på vilka som kan ha roboten.

För att brukaren ska få använda sig av en medicinrobot gör sjuksköterskan en medicinsk bedömning på individen. Roboten kodas individuellt efter brukaren, där sträckkoden från apodospåsen kontrolleras i maskinen för att ge rätt medicin till individen.

- Vi kommer utvärdera den efter tre till sex månader och se hur väl det slår ut i det här området. Blir det bra kommer vi fortsätta i andra delar av kommunen också.

Foto: Pressbild/Evonods AB

Mattias berättar att han varit i kontakt med andra kommuner som testat roboten. Totalt har ett fyrtiotal kommuner provat den medicinska roboten, på ett eller annat sätt.

- Det är så vi kommit i kontakt med den och konstaterat att det verkar vara en bra grej. Det är viktigt att det blir bra för brukaren som individ och inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv. Många brukare tycker det är besvärligt att vänta på att få sin medicin av personalen och upplever att man blivit låst till det. Så det finns fördelar för individen, och på sikt hoppas vi att det blir ett billigare sätt att leverera medicin.

Dessutom pågår två andra projekt med välfärdsteknik i kommunen. Det ena projektet startade på Ätranhemmet i förra veckan. Där testas ett vändhjälpmedel för en mjukare vändning för brukaren och en skonsammare arbetssätt för personalen. Med hjälp av det motoriserade hjälpmedlet ska personalen inte behöva vara dubbelbemannade vid vändning.

- Ser vi att detta funkar bra på Ätranhemmet och att det blir en vinst för organisation, ekonomi, medarbetare och individen man vänder, så finns det stora förutsättningar till att jobba mer med den typen av hjälpmedel på andra boenden, säger Mattias.

Dessutom ska kommunen snart få så kallade GPS-larm, som ska erbjudas som anhörigstöd och på särskilda boenden. GPS-larmet är en droppformad dosa som individen kan ta med sig ut på promenader.

- Vi har trygghetslarm som man kan ha hemma, men de funkar bara när man är inomhus. Ett GPS-larm kan man använda vart man än befinner sig.

GPS-larmet kan bland annat användas av de lider av demens eller de som känner sig osäkra på att gå ut på egen hand. GPS-larmet har trygga zoner där brukaren kan gå. Skulle personen gå utanför zonerna, larmas personalen på det särskilda boendet eller den anhöriga som lånat larmet som anhörigstöd. Brukaren kan dessutom larma själv om det behövs. Skulle GPS-larmet fungera bra i kommunen, kan det bli fler liknande larm i äldreomsorgen i framtiden.

- Ska vi erbjuda GPS-larmet till hemtjänst blir det en större apparat för oss, men det är inte uteslutet, säger Mattias.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar