Skogsstyrelsen varnar för angrepp: "Allvarligt läge"

Granbarkborrar töms ur fälla. Foto: Kerstin Ström, Skogsstyrelsen

Insekten orsakade skador för miljardbelopp förra året.

delningar

Granbarkborren har börjat sin huvudsvärmning i landet. Det visar Skogsstyrelsens svärmningsövervakning där tusentals granbarkborrar redan fångats i fällorna.

Skogsstyrelsen förutspår att angreppen väntas bli minst lika stora som förra årets rekord och för att begränsa skadorna bör skogsägarna agera redan nu.

– Granbarkborren är i luften i stora delar av landet, det ser vi i våra fällor. Därför behöver nu skogsägarna vara på tå för att upptäcka de nya angreppen och få ut virket ur skogen, inte minst med tanke på förra årets rekordstora angrepp i södra delarna av landet, säger Gunnar Isacsson, ekolog vid Skogsstyrelsen och expert på granbarkborrar i ett pressmeddelande.

I och med den höga temperaturen tjuvstartade svärmningen redan i slutet av april, men sedan har det varit låg aktivitet, fram tills nu. När dagstemperaturen når över 18 grader börjar granbarkborren svärma och nu är huvudsvärmningen igång.

– Det är sannolikt att vi kommer att få mycket stora angrepp även i år och det är ett fortsatt allvarligt läge. Men den sena starten av årets huvudsvärmning har minskat risken för att det ska bli en stor andra generation granbarkborrar, säger Gunnar Isacsson.

Skogsstyrelsen uppskattar att granbarkborren förstörde 3-4 miljoner kubikmeter skog värt miljardbelopp förra året. De uppskattar att 191 000 kubikmeter granskog blev angripen i Blekinge under 2018.

FAKTA

Enligt Skogsstyrelsen bör skogsägare nu:

Kontrollera skogen var fjärde vecka under perioden maj till augusti så att nya angrepp upptäcks tidigt. Det är nu när insekterna är under barken som avverkning ger störst bekämpningseffekt samtidigt som virkesvärdet räddas.

Titta särskilt noga i äldre granbestånd som tidigare angripits. Titta nära dessa platser eftersom där kan finnas nya angrepp. Det är de nya angreppen som ska bekämpas.

Leta särskilt efter granar där barren är gröna – gulgröna och har barken avfläkt på delar av stammen några meter upp, har rödbrunt gnagmjöl på marken nedanför stammen och som tappar gröna barr. Sådana träd har pågående angrepp av granbarkborre.

Se till att de granar som har nya angrepp transporteras bort eller barkas så fort som möjligt. Om det är stora angrepp i beståndet, kontakta din virkesköpare och gör en slutavverkningsanmälan.

Den som vill avverka mer än ett halvt hektar måste anmäla det senast sex veckor innan till Skogsstyrelsen. Ansök om dispens från sexveckorsregeln så att avverkningen kan påbörjas så snart som möjligt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar