Laddar

Snart kan svenskarna få en ny skatt – som alla tvingas betala

Alice Bah Kuhnke, Kultur- och demokratiminister (MP). Foto: Max Pixel, Kristian Pohl/Regeringskansliet.

"När vi betalar för public service då investerar vi i vår demokrati", enligt demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Du och 60 andra har reagerat på denna nyheten

delningar

Dagens radio- och tv-avgift går till Sveriges Television, Sveriges Radio och Sveriges Utbildningsradio

Det är en avgift som endast de hushåll som har en tv-mottagare hemma behöver betala och avgiften ligger för nuvarande på 2 400 kronor per år och hushåll.

Nu tros dock riksdagen rösta igenom en ny lag där alla som är över 18 år och har en beskattningsbar inkomst kommer att behöva betala en särskild tv-avgift, oavsett om man har en tv hemma eller inte.

Det är redan efter nyår, den 1 januari 2019 som tv-avgiften kan slopas och den nya lagen kommer att börja gälla istället, om förslaget röstas igenom.

– När vi betalar för public service då investerar vi i vår demokrati, sade demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till SVT när förslaget presenterades i våras.

Den nya public serviceavgiften ska vara individuell och tas ut som en skatt, som beräknas bli drygt 1 300 kronor per person och år.

Skatten kommer gälla alla som har fyllt 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst på över 13 600 kronor i månaden. För de som tjänar mindre än den summan blir avgiften reducerad.

– Det blir stora fördelar för personer med låga inkomster, sade Bah Kuhnke till SVT i april.

SVT, SR och UR beräknas få i stort sett lika mycket pengar som i dag om förslaget går igenom.

Relaterade artiklar