Storsatsning på vattensmart jordbruk: "Känns inspirerande"

Foto: Pixabay - Foto: Pixabay

Målet med projektet är att få ett renare hav.

delningar

Lantbrukare i kommunerna Falkenberg, Halmstad och Varberg kan nu få stöd för att minska problem med näringsläckage, övergödning och gårdsnivåer. Initiativet är ett samarbete mellan kommunerna tillsammans med LRF och Högskolan i Halmstad.

- Vi har precis påbörjat vårt arbete, men vi märker redan ett stort intresse hos lantbrukarna, säger samordnare Harald Lagerstedt, i ett pressmeddelande.

Satsningen är en del av ett statligt rikstäckande projekt med namnet Samverkan ger framgång. Projektet fokuserar på lantbruk inom avrinningsområdena Törlan, Uttran, Ramsjökanal, Vinån, Sannarpsån och Suseån. Ambitionen med projektet är lyckas åstadkomma ett renare hav.

Förutom stöd kan lantbrukarna även få gratis rådgivning av åtgärdssamordnare om hur man behåller näringen i jorden och agerar vattensmart.

- Det känns inspirerande att jobba för en än mer hållbar och ökande livsmedelsproduktion i Halland, tillsammans med myndigheter och organisationer som är berörda. Det handlar om att jobba i hängrännor och inte i stuprör, säger Harald Lagerstedt.

Rådgivningen är tänkt att sprida kunskap och utveckla nya arbetssätt inom jordbruk. Detta för att minska näringsläckage till sjöar, vattendrag och kust.

- Vi ser fram emot att inspirera till ett lokalt engagemang kring våra vattendrag. Vårt erbjudande till lantbrukarna är att se vad mer man kan göra utifrån gårdens förutsättningar, förbättrade odlingsmetoder, undanröja byråkratiska hinder för att göra en våtmark till exempel, säger samordnare Lina Floer.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar