TEST: Här är Hallands bästa bryggeriöl

24Redaktionen provar lokala ölsorter.

delningar

Redaktionen har testat fem olika ölsorter från lokala bryggerier i Halland. Ölsorterna består av ale, lager, säsong och IPA. De olika öltyperna har olika processer i tillverkningen.

- Det handlar först och främst hur ölen är jäst, berättar Jacob på Systembolagets kundtjänst.

Till exempel jäser ale i varm temperatur och lager i sval temperatur. Säsongsölen, även kallad "saison" är en överjäst öl med extra mycket humle och malt, förklarar Jacob.

Värt att nämna är att redaktionen inte består av några avancerade ölsmakare. Istället har vi bedömt ölen efter våra personliga smaklökar.

1. Strandlida bryggeri, Västkustisk Ale. Från Halmstad.

Testare 1 - 1 av 5 i betyg. När man råkar spraya parfym och får lite parfym i munnen, så smakar det. Lite besk och parfymchock.

Testare 2 - 2 av 5 i betyg. Ljus och fin i färgen. Själva smaken på ölen är god, men det saknas något. Den gränsar till smaken av avslaget, hade nog varit godare med lite mer kolsyra.

2. Wapnö Wino, smak Saison-Tomat. Från Halmstad

Testare 1 - 3 av 5 i betyg. Ser ut som det hade kunnat vara något annat... Ser inte aptitlig ut i färgen. God och lättdrucken. Man blir lite lurad av att det står tomat. Len i smaken, tomatsmaken tar inte över, bara liten touch. Enda minus är att den är skummig och lite osmaklig i färgen.

Testare 2 - 1,5 av 5 i betyg. En ljus öl med mycket skum. Det är en väldigt speciell smak, den sticket ut mer i smaken än de övriga ölsorterna. Upplever att tomatsmaken tog över ölen lite för mycket, även om det var ett roligt inslag. Upplever den som lite mäktig i smaken. En rolig smakkombination att prova, men inte mer än så för min del.

Varbergs Beerworks - Papa Keno IPA (Varberg)

Testare 1 - 4,5 av 5 i betyg. Doften av exotisk frukt, det gillar jag. Den är inbjudande innan jag hunnit dricka. Lite bärnsten i färgen, perfekt! Bäst hittills.

Testare 2 - 5 av 5 i betyg. Håller med, den luktar gott! Den var väldigt god och fruktig i smaken, men inte alls så att den fruktiga smaken tog över ölen. Precis lagom med kolsyra. Väldigt god!

The Pine Ridge Brewery - Jumping Jacks Hoppy Lager (Falkenberg)

Testare 1 - 1,5 av 5 i betyg. Doftar friskt. Men den är inte bra. Nästan på gränsen till när man smakade maskros som liten. Lite för ljus i utseendet. Det skär sig i eftersmaken, det tog över. Lite för besk.

Testare 2 - 1,5 av 5 i betyg. Luktar gott, och god till en början. Den smakar lite syntetiskt och beskt i eftersmaken. För lite kolsyra för min smak. The Pine Ridge Brewery har andra ölsorter som jag tyckt bättre om, detta var ingen favorit.

Byaregårdens Lager (Varberg)

Testare 1 - 2,5 av 5 i betyg. Bästa färgen hittills, lite Carlsberg-aktig i färgen. Doften påminner om isglass. Frisk men det saknas någon touch i den. Saknar kolsyra.

Testare 2 - 3 av 5 i betyg. Ser fräsch och god ut. Luktar friskt och gott. Mild smak med lite lakrits-aktig eftersmak. Känner dock inte smaken av citron eller fläder. Lite kolsyra, men upplever att det funkar ihop med smaken.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar