TV: De ska hyra ut stugor – med egen hönsgård

Gunnagård visar upp sina lantrasgrisar.

delningar

Efter renoveringar flyttade Jannike Westin och Richard Näslin in på Gunnagård i Svartrå utanför Köinge år 2011. Sedan dess har de skaffat lantrasdjur, öppnat ekomuseum och nyligen öppnat gårdbutik och café. Till sommaren planerar de att öppna en ny promenadstig och att hyra ut stugor - där gästerna får ta del av en egen örtträdgård och en egen hönsgård där de kan plocka ägg.

- Förhoppningen är att de kan finna lugn och ro som vi gör här hemma. Att man kan slappna av och inte ha några större bekymmer över vad man ska hitta på här om dagarna, säger Jannike Westin.

Paret har tidigare drivit en bed and breakfast med fyra rum på Vinbergs Prästgård. Från och med den första juni ska de hyra ut en mindre och en större stuga, med plats för totalt sex personer. Stugorna som hyrs ut har närhet till flera naturreservat, fiske och sex kilometer till det gula varuhuset Gekås.

- Stugan som är lite mindre har plats för två. Den är inspirerad efter min dotters önskemål om Emils snickerboa. Storstugan är lantligt inspirerad med inslag från 50-talet, förklarar Jannike.

Jannike och Richard bor på gården med sina två barn och flera lantrasdjur. Bland annat har de mellan 130-150 grisar på gården. Jannike förklarar att de har Linderögrisar, den ungerska lantrasgrisen Mangolitsa samt Mangolitsa/Duroc. Under promenaden som öppnar till sommaren ska besökarna kunna få se kor, får och grisar och möjligtvis någon get.

- Vi öppnar upp vår gård så folk kan komma hit och titta. Det ska vara mer som en öppen lantrasgård där man kan klappa på djur. Vi öppnar förhoppningsvis innan midsommar, men det beror lite på väderleken. Fortsätter torkan så går det inte att göra något alls, men kommer lite nederbörd så kan man göra en lite mer klappvänlig hage med klappgrisar. Grisar överlag är jättesnälla och jättetrevliga djur, förklarar hon.

Promenaden kommer uppskattningsvis vara 1-2 kilometer lång och förutom lantrasdjur får besökarna ta del av Gunnamosse samt Gunnagrotta, som blivit ett ekomuseum.

- Jag ville ha ett sammanhang, att man inte bara åker hit för att köpa kött. Man kan se den otroligt vackra naturen omkring och få en helhetsupplevelse. Och framförallt att man kan få en förståelse för hur vi har det, hur vårt kött kommer till och hur våra grisar lever på den här gården, säger Jannike.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.