TV: Kultur och natur för alla åldrar: "Spännande"

Här är en av låtarna från kulturföreningen Gröna Lådan i Varberg.

delningar

Måns och Ludwig Pedersen

Musik från Gröna Lådan.

Gröna Lådan i Varberg är en ideell kulturförening som arbetar med natur och kultur för alla åldrar. I föreningen har personer fått följa sina intressen och exempelvis fått anordna konstutställningar eller spela in musikvideos som sedan lagts upp på Youtube.

- Gröna Lådan är som ett paraplyförening där medlemmarna kan ta sina egna initiativ, förklarar Måns Eriksson, en av de som driver föreningen.

Gröna Lådan startade sommaren 2016 och idén växte fram efter att paret Annika Pedersen och Måns Eriksson medverkat i tankesmedjan Rekreativa Varberg. Nu drivs föreningen av paret och Annikas syster, och samtliga har barn som medverkar i föreningen.

- Vårt föreningsarbete springer ur våra egna erfarenheter och det vi vuxit upp med. Aktiviteterna ska vara tillgängliga för alla, oavsett ålder, funktionsuppsättning och särskilda behov, säger Karin Pedersen.

I samband med att föreningen fick ett metodutvecklingsbidrag från Varbergsnämnden 2017, har de fokuserat på barn och unga med neuropsykiatriska funktionsvariationer, som exempelvis ADHD och autism. Nu har Gröna Lådan ändrat fokus för att kunna vara tillgängligt för en större målgrupp.

Måns förklarar att föreningen är liten och intern, med att de får mycket gjort och att de vill nå ut mer. Under deras senaste projekt har de exempelvis odlat kalebass och pumpor som de sedan tillverkat skramlande instrument av. Instrumenten kommer de användas till deras allsångsteater "Odla musik".

- Tanken är att vi ska åka ut och spela på olika förskolor och ha en allsångsteater. Då får barnen vara med och spela på det vi odlat, förklarar Måns.

Föreningen drivs på olika platser, med bland annat med musikframträdanden på äldreboenden, odlingar på kolonilotter - och inne på Gröna Lådan. På nedre plan finns en musikstudio med instrument och vid ingången finns ett gallerigarage där det konstutställningarna brukar vara. I nuläget pryds väggarna i gallerigaraget med tavlor från Ludwig Pedersen, som snart håller en egen konstutställning. Tidigare har platsen haft tre olika utställningar på temat ”vad kreativt skapande och natur betyder för fysisk- och psykisk hälsa.”

Ett annat projekt som föreningen drivit har varit låten "Jag målar hela himlen blå" som Måns och dottern Ebba Pedersen gjort efter att de sett en film om all plast som åker ut i havet. I musikvideon har de samarbetat med förskolan Kompassen, som fått lyssna på låten och rita teckningar till musikvideon.

- Vi själva har bara haft en tanke på klimatet när vi gjort den. Så fungerar vi, att vi måste ha en orsak till att göra det, säger Måns.  

Måns förklarar att de under sin metodutveckling kommit fram till att man måste individanpassa varje persons behov, något de arbetar mycket med i föreningen.

Annika Pedersen, Ebba Pedersen, Måns Eriksson, Karin Pedersen, Ludwig Pedersen och Signe Pedersen tillsammans med hundarna Kinna och Lacki.

Måns berättar att föreningen har många idéer om hur de vill utvecklas för framtiden och att de upplevt att de fick luft under vingarna efter att de fick sitt metodutvecklingsbidrag från Varbergsnämnden.

- Vi vet inte riktigt vart vi är påväg, och det är det som är spännande. Det är lite som ett oskrivet blad.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.