TV: Varbergsföretag nominerade till nationell tävling: "Lite stolt"

Så arbetar de på Karlsson & Dahl Glasmästeri.

delningar

Syskonen Cecilia Angergård och Martin Karlsson driver företaget Karlsson & Dahl Glasmästeri i Varberg. Nu har de blivit en av tre företag som nominerats till "Årets glasföretag" inför Glasbranschföreningens kongress på Gothia Towers den 12 april.

- Det är jätteroligt. Man blir lite stolt, säger Martin Karlsson om nomineringen.

Företaget grundades 1964 av Lennart Dahl och syskonens far Kalle Karlsson. År 2008 köptes kompanjonen ut från Karlsson & Dahl Glasmästeri, och sedan dess har syskonen drivit det idag 55 år gamla företaget.

- Hon är den som är duktig på bokföring och administration, medan jag är den som är mer praktiskt lagd. Så vi kompletterar varandra väldigt bra, säger Martin.

Företaget arbetar med skräddarsydda glaslösningar och aluminiumpartier, främst för villaprojekt men även för kommersiella fastigheter. Martin berättar att de arbetar med alla typer av glas som kan finnas i en byggnad, både invändigt och utvändigt. Det kan exempelvis handla om glasräcken, skjutdörrar eller glasväggar till kontorsmiljö.

- Jag har varit här sedan jag slutade skolan. Det blir lätt så i ett familjeföretag, man vet att man har jobb. Från början tyckte jag att stå och skära glas inte kändes så roligt. Men så upptäckte man att det kom nya produkter och nya användningsområden för glas. Tidigare var det nästan bara fönster, men nu är det så mycket annat också, förklarar Martin.

Erik och Johan visar hur arbetet går till på glasmästeriet.

Karlsson & Dahl Glasmästeri var från början varit ett traditionellt glasmästeri med i princip hundra procent lokala kunder. Sedan dess har företaget expanderat.

- Vi har breddat verksamheten och produkterna, och det gör att vi idag säljer i hela Sverige. Men 80-85 % av försäljningen ligger ändå lokalt. 

I takt med att företaget expanderat såg ägarna ett ökat behov av en större lokal. För drygt ett år sedan flyttade Karlsson & Dahl Glasmästeri från sin lokal på Söder i Varberg till Stormhallsvägen 2.

- Vi har fått ett större kundflöde sedan flytten, det är mer folk som hittar hit. Vi har ett effektivare arbetssätt också. Innan kändes det hela tiden som att någonting stod i vägen när man skulle ta fram sina grejer, man fick flytta på saker för att komma år det. Men det slipper vi idag.

Martin tror att utvecklingen sedan flytten kan vara en av anledningarna till att företaget nu nominerats till "Årets glasföretag". Bland annat har företaget bättrat sin logistik, fått fler premiumprodukter, utökat personalstyrkan med två personer, och skaffat ett showroom.

- Att man har ett showroom som vi har, är inte så vanligt i vår bransch. Förut har man alltid jobbat med lite visningar och så har man sålt från kataloger, vilket är ganska traditionellt. Men vi känner att den moderna kunden har lite större krav. Skulle jag själv vara kund skulle jag börja med att titta där det finns mest att visa. Så tänker vi, att vi vill vara lite i framkant där.

Priset "Årets företag i glasbranschen" delas ut varannat år och i år tävlar Karlsson & Dahl Glasmästeri mot Erikssons Glas i Norrköping och Henåns Glasmästeri. Juryn består av Glasbranschföreningens styrelse och motivering för Varbergsföretagets nominering lyder:

"När Kalle Karlsson och Lennart Dahl startade glasmästeri i Varberg för 55 år sedan kunde de nog inte föreställa sig hur företaget skulle se ut idag. Från en liten lada till ett modernt nybyggt glasmästeri på 2 000 kvadratmeter, med ändamålsenliga produktionsytor, exklusivt showroom och strategiskt beläget i staden. Sedan 2008 drivs Karlsson & Dahl Glasmästeri, med 15 anställda, av Kalles barn Martin Karlsson och Cecilia Angergård. Med stor känsla och gedigen kunskap om såväl produkter som marknad leder de företaget i en ambition att vara framtidens glasmästeri. Att de redan är där vittnar deras ledande position på hemmamarknaden om, både vad gäller glas till aluminiumpartier, inredningsglas och eldrivna skjutluckor. 

I en tid då såväl bostadsägare som byggare och förvaltare vill skapa ljusa och luftiga men samtidigt avskiljande och ljuddämpande miljöer, har Karlsson och Dahl alla de produkter och lösningar som uppfyller kundernas glasdrömmar."

Karlsson & Dahl Glasmästeri har i nuläget 16 anställda, och hälften av besättningen åker till kongressen på Gothia Towers den 12 april.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar