Varningen till bilägare: Fusket måste upphöra

Foto: Matilda Larsson.

En ny undersökning visar att var tredje skadeverkstad får underkänt. Så ska du gå till väga om du har drabbats.

delningar

I Trafikförsäkringsföreningens senaste undersökning av bilreparationer ute på landets skadeverkstäder, fick nästan en tredjedel av alla kontrollerade reparationer 2018 underkänt.

De flesta plåt- och lackskador regleras genom bilförsäkringen men det är bilägaren som drabbas av alla de konsekvenser som slarvet innebär.

Det kan handla om upprepade besök på verkstaden, att fel lämnats utan åtgärd, att nya fel uppkommit eller att arbetet inte blivit korrekt utfört. Det dåliga resultatet i undersökningen får nu Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännens Riksförbund) att rikta kritik mot branschen.

– Branschen måste kunna garantera att kunderna får det de betalar för, så är det tyvärr inte i dag, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige i ett pressmeddelande.

Även på vanliga bilverkstäder kan fusk och slarv vara vanligt förekommande. Det är dessutom svårt för den enskilda bilägaren att märka när något är fel.

Mycket av slarvet upptäcks aldrig, eller först när mer tydliga, allvarliga symptom visar sig. Det innebär att det finns ett stort mörkertal, menar Riksförbundet M Sverige.

– Jämfört med det mycket stora antalet bilreparationer som utförs varje år är risken betydande för att många fel lämnas utan åtgärd, med tanke på resultatet från den här undersökningen, säger Carl-Erik Stjernvall.

Antalet motor-ärenden i Allmänna Reklamationsnämnden var också rekordhögt förra året. 2018 inkom mer än 3 000 ärenden jämfört med drygt 2 500 året innan.

Så gör du om du drabbats:

✓ Klaga först till verkstaden, förklara vad du inte är nöjd med.

✓ Skicka en skriftlig reklamation. Konsumenttjänstlagen gäller.

✓ Kräv ersättning för extra resor till och från verkstaden, samt andra kostnader som har orsakats av fel i tjänsten.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar