Varningen: Vanliga felen vid däckbyte kan stå dig dyrt

Jan Sturm, analyschef på Autobutler. Genrefoton: Mostphotos, Autobutler.

I värsta fall kan det kosta dig tiotusentals kronor.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Flera verkstäder har fått in ärenden om allvarliga skador på bilar som orsakats av folk som själva skiftat däck.

Nu går mekaniker ut med en varning om att många bilägare saknar tillräckliga kunskaper för att ta på sig uppgiften hemma.

Enligt verkstadsportalen Autobutler är det flera bilar med omfattande skador som hissas upp på verkstadslyftarna under däckbytessäsongen, efter att bilägare har försökt sig på jobbet.

– Varje år rullar det in bilar med slitna och lösa däck, förstört underrede och skadat hjul till verkstäderna. Även om ett däckbyte kan tyckas låta okomplicerat så bör det utföras av någon med rätt kompetens, verktyg och utrustning. Annars kan det sluta i en dyr och farlig uppgift, berättar Jan Sturm, analyschef på Autobutler, i ett pressmeddelande.

Enligt Autobutler är den största anledningen till osäkra däckbyten framför allt om okunskap och fel verktyg. Förutom att många bilägare inte kollar däckens mönsterdjup och lufttryck, finns det andra missar som gör däckbytet till ett farligt och dyrt uppdrag för den oerfarne.

– Ett typiskt problem är att många bilägare använder den domkraft som man får till bilen. Dessa är ofta till som nödlösning vid punktering. Men istället används de vid varje hjulbyte och på dåligt underlag. Samtidigt är det många bilägare som inte tar hänsyn till att olika bilar bara kan lyftas på vissa punkter på bilen. Sådana misstag har slutat i olyckor och mycket dyrare verkstadsräkningar än slutnotan för ett däckbyte hos mekanikern, fortsätter Jan Sturm.

Ett annat problem är att bilägare skruvar åt hjulbultarna fel, oftast för hårt så att de fastnar, vilket kan kosta tusen kronor att få åtgärdat på en verkstad. Samtidigt måste själva bultarna vara av rätt sort - och det åtdragningsmoment som krävs när man monterar på däcken kan variera helt beroende på bilmodell, vilket är svårt att kalibrera fram utan momentnyckel.

Sitter hjulbultarna åt för löst kan hjulen lossna från däcken, vilket det även finns en risk för om man inte efterdrar bultarna efter hjulskiftet. Enligt rekommendationer ska du efterdra hjulbultarna 5-20 mil efter skiftet.

– Ett däckbyte med garantier kan du få för 250 kronor hos en kvalificerad verkstad och då slipper man kompromissa med säkerheten. Men om du är mån om att spara pengar bör du hämta flera offerter från olika verkstäder och jämföra priser på nätet. Då får du en uppfattning om vart det är billigast att byta däck där du bor, tipsar Jan Sturm.

Här är de vanligaste felen vid hemmaskifte av däck:

Skadat hjulnav. Pris på byte av nav: 4 000 - 5 000 kronor.

Skadat underrede med genomrostning som följd. Pris för reparation: 5 000 - 8 000 kronor.

För hårt åtdragna bultar. Pris för reparation: Cirka 1 000 kronor.

Förstörda bromsskivor (nya skivor och klossar fram). Pris för reparation: 3 000 - 5 000 kronor.

För lågt lufttryck i däcken. Pris per nytt däck: Cirka 600 - 1200 kronor.

Om det råder vinterväglag ska du använda vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december till 31 mars.

Du får ha dubbdäck på bilen under perioden 1 oktober till 15 april, men även under annan tid - om det är eller befaras bli vinterväglag. Men hur bör sommardäcken se ut när de ska på bilen?

Däck

Mönsterdjupet på sommardäck ska vara minst 1,6 mm i däckets huvudmönster men kom ihåg att mönsterdjupet bör vara minst 3 mm för att däcken ska få bra grepp på våt vägbana. Kontrollera lufttrycket varje månad. För lågt lufttryck kan slita mer på däcken och påverka köregenskaper. Lufttryck för din bil hittar du ofta på tanklocket eller i bilens instruktionsbok. Är däcken olika slitna ska det bästa paret sitta bak på bilen. 

Bromsar

När man byter däck är det bra att kontrollera bromsarna. Kolla om bromsskivorna har börjat bli rostiga och hur mycket slitmaterial det är kvar av bromsbeläggen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar