D-vitamin är viktigt för den mänskliga kroppen
D-vitamin är ett näringsämne som produceras naturligt i kroppen när den utsätts för solljus. Detta vitamin har visat sig ha många viktiga funktioner, bland annat bidrar det till benhälsa och minskar risken för tjocktarmscancer.
Här nedanför kommer vi att diskutera hur D-vitamin kan påverka din hälsa och vad du kan göra om du inte får i dig tillräckligt med D-vitamin.
Brist på D-vitamin
Här i Sverige är det inte ovanligt att många människor har brist på D-vitamin. Detta beror på att vi inte får tillräckligt med solljus större delen av året för att kroppen ska kunna producera tillräckligt med D-vitamin på ett naturligt sätt.
Så vad kan man göra åt detta? Om du bor på en plats där det är mycket svårt för din kropp att bilda sitt eget D-vitamin genom solexponering kan det vara nödvändigt att ta kosttillskott eller äta livsmedel som innehåller D-vitamin.
Det absolut enklaste sättet att göra detta är genom att köpa D-vitamin i form av kosttillskott på en hälsobutik eller apotek. D-vitamin finns som sagt även naturligt i vissa livsmedel. Dessa livsmedel är bland annat äggulor och fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner.
Vad gör D-vitamin så viktig?
Det finns många anledningar till varför D-vitamin är så viktigt.
Några av de viktigaste funktionerna hos detta vitamin är:
- Hjälper kroppen att ta upp kalcium och fosfor från maten för att bygga upp friska ben.
- Minskar inflammation i hela kroppen, vilket är en riskfaktor för många kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, cancer, typ II-diabetes och autoimmuna sjukdomar.
Sammanfattningsvis
Vad har vi lärt oss? Jo, att D-vitamin är viktigt av många skäl, bland annat för att bygga starka ben, minska inflammation i hela kroppen och hjälpa till att ta upp kalcium och fosfor från maten.
Om du bor på en plats där det är svårt för kroppen att bilda sitt eget D-vitamin kan du behöva ta kosttillskott eller äta livsmedel som innehåller D-vitamin. Några bra källor till D-vitamin är äggulor och fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner.