Bra saker att tänka på vid minnesstunden efter begravningen

Efter begravningsceremonin är det inte ovanligt att man samlas för en så kallad minnesstund. Detta till syfte för vänner och familjemedlemmar att samlas för att minnas den avlidne personens liv.

Det finns många saker som kan sägas och göras vid en minnesstund, och det finns inga rätt eller fel när det kommer till att planera och ordna en minnesstund. Faktum är att man inte behöver ha en minnesstund överhuvudtaget om man inte vill det.

Men om du vill anordna en minnesstund efter begravningen så finns det några saker som vi tycker att det är värt att tänka på. Det kan med det sagt vara en ganska svår process att ordna detta på egen hand. Av den anledningen så finns det goda skäl till att anlita en begravningsbyrå som t.ex. Fenixbegravning.se för att få hjälp och stöttning i den processen.

Var ska minnesstunden vara?

Det första du måste bestämma är var minnesstunden ska hållas. Den kan äga rum inomhus eller utomhus, i en kyrka, i en park, på begravningsbyrån eller till och med i ditt eget hem. Allt beror på vad du anser vara lämpligast. Är det så att begravningen har skett i kyrkan är det vanligast förkommande att man har minnesstunden i ett församlingshem som ligger bredvid eller väldigt nära kyrkan.

Väljer du att anlita en begravningsbyrå så kan de hjälpa dig med med de praktiska aspekterna av planeringen av minnesceremonin. De kan också hjälpa dig att hitta den perfekta platsen.

Ska det serveras mat eller fika?

En annan sak du måste tänka på är om du vill servera mat eller förfriskningar vid minnesstunden. Det är inget krav, men det kan vara trevligt för gästerna att få det. Vill du servera mat kan begravningsbyrån hjälpa dig med detta också. De kan erbjuda catering eller sätta dig i kontakt med en bra cateringfirma.

Det finns inga rätt eller fel när det kommer till vilken mat och dryck som serveras. Allt beror på dina egna preferenser, vad den avlidne personen hade velat ha, och vad du tror att gästerna skulle uppskatta.

Vem kommer att tala vid minnesstunden?

Vid minnesstunden är det vanligt att folk vill säga några ord om den avlidne. Detta kan göras av familjemedlemmar, vänner eller kollegor. Du kan med fördel i förväg fråga alla inbjudna om de vill säga något. På så sätt kan du vara säker på att alla som vill tala har möjlighet att göra det.

Är du inte säker på hur du ska gå tillväga kan begravningsbyrån hjälpa dig. De har stor erfarenhet av att anordna minnesstunder och kan ge dig goda råd om hur du ska gå tillväga.

Hur bjuder man in till minnesstunden?

Det viktigaste är att du bjuder in alla de personer som du vill ska vara med på minnesstunden. Om du är osäker på vem du ska bjuda in kan begravningsbyrån hjälpa dig med detta också.

När det gäller att bjuda in människor finns det flera olika sätt att göra det på. Antingen skickar du med en inbjudan i samband med att du skickar ut inbjudan till själva begravningen. Du kan också vänta några dagar och skicka ut en separat inbjudan till minnesstunden.

Rulla till toppen