Historien bakom snuset Göteborgs Rapé

Göteborgs Rapé är bland de äldsta snusmärkena som finns. Varumärket har funnits ända sedan 1919, men historien bakom Göteborgs Rapé började faktiskt redan i mitten av 1800-talet. Det var vid Göteborgs hamnar som grundstenarna för vad varumärket har kommit att bli idag lades.

På den tiden var hamnar centrum för aktiviteter och en grogrund för olika trender. Detta återspeglades också i de snusblandningar som var populära bland sjömännen. Svenska sjömän tog ofta med sig ingredienser från sina resor till havs, som sedan användes för att skapa nya snusblandningar.

Men vad har hänt med Göteborgs Rapé sedan mitten av 1800-talet tills idag? Ja, en hel del saker minst sagt. I den här artikeln tittar vi närmare på Göteborgs Rapés historia och hur den har utvecklats under årens gång.

Ett snus som till en början ”revs”

Visste du att Rapé betyder ”rivet” på franska? Ja, det är faktiskt sant, och det finns en ganska rimlig förklaring till varför Göteborgs Rapé fick just detta namn.

När varumärkets var i sin linda i början av 1900-talet revs nämligen tobaken för att få rätt konsistens av snuset. Denna process för att tillverka snuset används dock inte längre, utan idag mals tobaken för att få den perfekta strukturen för den färdiga produkten.

Den blåa dosan

Göteborgs Rapé har alltid haft en väldigt distinkt blå dosa ända sedan lanseringen år 1919. Den blåa dosan är inspirerad av staden Göteborg där som sagt snuset har sitt ursprung.

Såklart har dosans utseende förändrats en del sedan början av 1900-talet, men den blåa färgen har dock stannat kvar – och om du frågar oss kommer den förmodligen aldrig att försvinna.

Smaken på Göteborgs Rapé

Grundstenarna för smaken på Göteborgs Rapé sattes som sagt redan på 1850-talet när svenska sjömän tog med sig nya ingredienser från sina resor hem till Göteborg. Med tiden har snuset förfinats och idag är det ett snus med en mild tobakskaraktär med fräsch, örtigt och innovativt smak.

Göteborgs Rapé har alltid varit ett mycket populärt snusmärke, inte bara i Sverige utan i hela världen. Detta snus finns i en rad olika smaker och storlekar för att passa alla smaker. Dess smakprofil beskrivs vanligtvis som frisk, blommig och naturlig av de som har provat den.

Först med den vita prillan

Göteborgs Rapé var bland de första varumärkena att introducera vita prillor med en torr yta i sina snusblandningar. Detta gjorde snuset mindre rinnigt och gav samtidigt en jämnare smak- och nikotinupplevelse.

Idag är white portioner bland de populäraste typerna av snus, oavsett varumärke, så man kan minst sagt säga att den vita prillan var en banbrytande innovation från Göteborgs Rapé.

Rulla till toppen