Hur skaffar man ett kreditkort?

Ett kreditkort är en typ av bankkort som gör det möjligt för användaren att låna pengar som de kan använda direkt med själva kreditkortet. Hur mycket pengar som du kan spendera varje månad beror på vilket kreditkort du har, och vad kreditgivaren erbjuder för maxtak på krediten som är kopplad till kortet.

I den här artikeln tar vi en titt lite närmare på varför kreditkort blivit så pass populära, samt hur du kan skaffa dig ett helt eget kreditkort. Förhoppningvis kommer du efter denna relativt korta läsning att ha fått en mer komplett uppfattning om kreditkort.

Många olika kreditkort

Idag finns det en hel uppsjö av olika kreditkort som man kan välja mellan att ansöka om. Det är därför viktigt att du gör din research innan du väljer vilket du ska skaffa.

Det finns de kort som är särskilt utformade för personer som gillar att resa mycket, och det finns också de kort som riktar sig till dem som gillar att handla från flera olika butiker.

Krav för att ansöka om kreditkort

För att kunna ansöka om ett kreditkort måste du ha en stabil inkomst och koll på din ekonomi. Om du till exempel har betalningsanmärkning är det inte många aktörer som är villiga att erbjuda dig ett kredikort.

Dessutom kräver nästan alla kortföretag att du ska tjäna en viss summa pengar per år. Beloppet varierar dock beroende på vilken aktör du har att göra med. Vissa kräver en årsinkomst på 150 000 kronor, medan andra kräver mycket mer än så. När du ansöker om ett kreditkort är det naturligtvis inte acceptabelt att ha en skuld hos Kronofogden och du måste även vara minst 18 år gammal.

Om du uppfyller ovanstående kriterier kan du ofta få ett kreditkort utan problem. Men se till att som sagt jämföra dina valmöjlighet och kontrollera kraven för de olika korten. Om din ekonomiska situation inte är riktigt stabil för tillfället kan det vara värt att titta på kort med mindre stränga grundläggande krav för att öka dina chanser att bli accepterad.

Vilka är fördelarna med ett kreditkort?

Det finns många olika fördelar med att ha ett kreditkort, men några av de mest populära är följande:

  • Ökad köpkraft: med ett kreditkort kan du köpa saker som du kanske inte skulle ha råd med annars. Du måste dock vara medveten om att allt som du köper med kreditkortet kommer du tillslut att behöva betala tillbaka med dina egna pengar.
  • Cashback: många kort erbjuder cashback för inköp som gjorts.
  • Belöningspoäng: beroende på kreditkortet kan du tjäna belöningspoäng när du använder kortet. Dessa poäng har inget egentligt värde i sig, men de är avsedda att lösas in senare och ger rabatter eller gratisresor.
Rulla till toppen