Vad är plyometrisk träning?

Plyometrisk träning är en träningsform som består av aktiviteter såsom hopp, sprinter och explosiva moment i allmänhet. Denna träningsform utövas ofta inom idrotter där det är viktigt med explosiva moment och maximal snabbhet.

Plyometrisk träning kan också användas vid rehabilitering efter vissa skador, t.ex. ACL-rekonstruktion, där målet är att förbättra styrka och rörelseomfång genom att göra dessa övningar.

Maximal kraft, få repitioner

Plyometriska övningar utförs vanligtvis med maximal kraft och få repetitioner för att du ska kunna förbättra din maximala kraft. Detta innebär att övningarna måste vara explosiva och utföras snabbt, vilket kan vara svårt för vissa personer.

Det är viktigt att fokusera på rätt teknik när man gör plyometriska övningar för att undvika skador. Ta därför träningen i din egen takt, så att du känner sig säker på att du kommer kunna utföra övningarna på ett säkert sätt.

Några av de vanligaste plyometriska övningarna

Plyometrisk träning är något som du enkelt kan göra både inomhus och utomhus. Det spelar alltså ingen större roll om du är gymmet eller ute på bakgården. Övningarna går nämligen oftast att genomföra endast med hjälp av din kroppsvikt

Några av de vanligaste plyometriska övningarna som du kan implementera i ditt träningsprogram är hopp och sprinter av olika slag. Så länge det rör sig om moment där du använder maximal kraft under en kortare period kommer det vara en bra plyometrisk övning för dig att genomföra.

Vila länge mellan övningarna

När du gör plyometriska övningar är det viktigt att vila länge mellan varje övning. På så sätt får musklerna tillräckligt med tid för att återhämta sig så att du kan prestera maximalt i nästa set.

Se till att hålla ner repetitionerna under seten, annars kommer du snabbt att tröttna ut dig själv och då kommer träningen gå från att träna din explosivitet till din uthållighet istället.

Rulla till toppen