Vad innebär det att binda elpriset?

Tack vare den väldigt aktuella debatten kring Sveriges energiförsörjning och spekulationer kring hur dyr elen faktiskt kommer att bli i vinter så är det allt fler som börjar bli intresserade av att binda sitt elpris. 

Men vad innebär detta egentligen? Ja om du inte har särskilt bra koll på elavtal och elpriser är det faktiskt inte konstigt att det kan vara knepigt att ha koll på innebörden av detta. Vi har därför sammanställt allt du behöver veta kring att binda ditt elpris så att du kan göra så kloka val som möjligt när det kommer till att köpa billig el. 

Vad händer när man binder elpriset?

När du binder ditt elpris innebär det att du får ett fast pris som du betalar för varje kilowattimme el som du förbrukar. Detta betalar du sedan för i slutet av varje månad oberoende till hur elpriset på elbörsen Nordpool förändrats under månadens gång.  

Det enda som påverkar hur mycket du faktiskt kommer att behöva betalar är hur mycket el ditt hushåll förbrukar. När man binder sitt elpris går det oftast att välja mellan att göra det för en period på 6 till 36 månader. 

Varför är det bra att binda sitt elpris?

Det finns flera anledningar till att man väljer att låsa fast sitt elpris. Det främsta skälet är att man vill undvika att höga elpriser på grund av prisförändring på Nordpool som kan leda till dyra elräkningar. Genom att binda sitt elavtal är det också lättare att förutse sina framtida elkostnader, vilket kan göra det lättare att budgetera för framtiden.

Om du till exempel har en elbil kanske du vill låsa in ditt elpris för att få en bättre uppfattning om hur mycket det kommer att kosta att ladda bilen. Detta gäller såklart inte enbart för elbilägare, utan det är något som kan vara aktuellt för alla som vill undvika höga elräkningar.

Vad är nackdelen med att binda elpriset?

Den största nackdelen med att binda ditt elpris är att om elpriset på börsen Nordpool sjunker kommer du inte att kunna dra nytta av det lägre priset. 

Detta är förstås bara ett problem om elpriset på Nordpool sjunker kraftigt och under en längre tid. Om elpriset bara sjunker något eller under en kortare period är det osannolikt att det har någon större inverkan på din privatekonomi.

Ska man binda sitt elavtal 2022?

Frågan om man ska binda sitt elavtal 2022 eller inte är en svår fråga att besvara eftersom den beror på flera faktorer. Generellt sett är det en bra idé att låsa fast ditt elpris om du vill undvika att behöva betala mer än nödvändigt för din el. Men om du däremot är villig att chansa på att elpriset kan sjunka så kan du kanske få ett bättre pris genom att inte låsa fast ditt elpris. 

I slutändan är det upp till dig att avgöra om du vill binda ditt elpris eller inte, och det är omöjligt att med full säkerhet på förhand förutse vilket alternativ som kommer vara det mest fördelaktiga i det långa loppet. Se därför till att läsa på, skapa dig din egna uppfattning om hur läget ser ut – och sedan köra på det som känns bäst för dig

Rulla till toppen