Hittar nya sätt att använda begagnat material: "Synd att slänga det"

Mängder av textil i hög kvalitet går till spillo i förbränning - Projektet letar nya lösningar.

delningar

Mängder av textil av hög kvalitet går till spillo i förbränning. Nu pågår ett projekt för att hitta nya användningsområden för textilen - och förvandla det till nya produkter.

- Det är mycket som slängs, kan man säga. De som tillverkar kläder skär ut delar från tyg, och det är klart det blir mycket spill från det tyget. När man köper en råvara ser man ett värde i det. Men överskottsmaterialet slängs och man ägnar inte en tanke på hur mycket som går till spillo, förklarar Johan Kullberg, affärsutvecklare på The Loop Factory.

Den första november 2018 startade projektet TexChain, som arbetar med att få till en digital plattform för att köpa och sälja textilt spill. Genom att använda begagnat textilmaterial vill projektet bidra till tillverkning av nya, användbara produkter.

- Projektet syftar till att undersöka om det finns förutsättning för en handelsplats för sekundära råmaterialströmmar, alltså det material som i många fall annars slängs och förbränns, säger Johan Bergqvist, projektledare för TexChain. 

Projektet leds av Wargön Innovation i Vänersborg, till sin hjälp har de The Loop Factory i Varberg. Projektet är rikstäckande, med ett flertal intressenter från Halland och Borås-trakten. Totalt deltar 17 aktörer i projektet.

- Det vanligaste är att man har spill och överskott som man inte vet vad man ska göra med. Det här projektet skulle kunna lösa det, ge företagen möjlighet till nya intäktskällor samtidigt som materialet tas till vara och vi samtidigt kan bidra till en mer hållbar framtid, säger projektledare Johan Bergqvist. 

Bland annat undersöks hur mycket textil som går till spillo och vad man kan göra med materialet. Eftersom det idag inte finns någon avsättning för den textil som slängs har intresset för projektet har varit stort, förklarar Johan.

- De inbjudna parterna kommer till exempel från textilproduktion och konfektion, som skyddskläder och patientkläder eller mattillverkare. Det är även tekniska material som är värmetåliga och slitstarka, det är synd att slänga det, säger Johan Kullberg.

Första mötet. Foto: Johan Kullberg/The Loop Factory

Genom att återvinna materialet är planen att tillverka något helt nytt. Än så länge har de lyckats tillverka möbeltyg av textil som annars skulle gå till spillo.

- Det var ganska lyckat. Det verkar mycket lovande hittills, det har gått väldigt bra på väldigt kort tid.

Projektet TexChain pågår i ett första steg som förundersökning under hela våren och förväntningarna är att hitta fler, användbara områden för textilen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar