Så mycket varmare har det blivit i december: "Oroad"

SMHI har jämfört medeltemperaturen under december månad, sedan 1998.

delningar

Decembervädret har blivit varmare med åren, enligt data som SMHI sammanställt på ett antal orter i landet. Meteorologen och klimatexperten Martin Hedberg, menar att trenden är en konsekvens av den globala uppvärmningen.

- Klimatförändringarna har gått fortare än vad vi trodde för några decennier sedan. Jag är inte så förvånad över det, men däremot oroad, säger Martin till Nyhetsbyrån Siren

Vädret har varierat något sett till enskilda år, men tendensen går inte att ta miste på. Enligt SMHI:s data är det främst norr om landet som temperaturen skiljer sig mest mellan åren. I södra Sverige är avvikelserna något mindre, men fortfarande tydliga. I Hallands län har SMHI granskat medeltemperaturen i Varberg. År 1998 låg medeltemperaturen på -0,3 grader i december månad. Tio år senare låg medeltemperaturen för samma månad på 1,7 grader. I fjol låg medeltemperaturen på 3,2 grader i samma period. Det är en ökning på nästan tre grader på tjugo år.

– Sannolikheten för en "normal" vinter kommer att fortsätta minska samtidigt som snögränsen förflyttas norrut. Troligen kommer kontrasten gentemot tidigare att bli som tydligast i Svealand och södra Norrland, säger Martin Hedberg. 

Vid sekelskiftet ritade forskare upp tydliga modeller på hur förändrat klimatet skulle bli under århundradet, vilket visat sig stämma väl överens med verkligheten. Modellerna är utformade efter sambandet mellan ökade koldioxidutsläpp och en ökad uppvärmning. Klimatet kring Arktis och glaciärerna har dessvärre visat sig vara känsligare än förväntat och smälter snabb takt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar